Back

SLOPE

Extension between the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland

 

PROGRAM Museum shop Storage room

LOCATION Jyväskylä - Finland

AREA 280 sqm

CLIENT Alvar Aalto Foundation City of Jyväskylä

STATUT Competition entry

While respecting the competition site and the exceptional buildings to be connected together we wanted the new extension to be a full and integral project  Not by excluding the existing architecture but by highlighting it Making the new museum shop a brand new experience while discovering the museums By creating a different architecture fluid and limber following the ground levels we can actually appreciate both the old and the new  We transgress the program a bit but it’s to offer more to the users What we want this to maximize connections Why two connections when you can create double Not designing the project as an extension but mainly as bridges Bridges thrown between the two museums and enabling them to intermingle Thus to understand a museum you will need to visit the another The project also connects the two roofs and enables their use as play areas and outdoor exhibits You can sit on a ramp and read a book you can walk and appreciate the landscape

The employees space in Alvar Aalto museum are directly connected to the lift serving the exhibitions of the Central Finland Museum This allows an efficient connection between exhibitions and storage room