RIGHT IN TWO


Hungarian Museum of Architecture & FotoMuzeum in City Park


PROGRAM: Exhibitions, Event Hall, Offices
LOCATION: Budapest - HUNGARY
AREA: 15300 sqm
CLIENT: LIGET BUDAPEST
STATUT: Competition entry                  


Description:
According to the competition statement, to the chosen sites and to the nature of both museums, it seemed clear that the two future buildings must have a strong relation between them. Even if they cannot be physically connected, they have to communicate. Instead of thinking on two different projects separated by a public space, the idea is to start with one constructible lot and one square. This initial lot is a rectangle of 96 x 46.5m, included in one site boundary. It is divided in two equal parts following an oblique direction inspired by the direction of Heroes Square and Műcsarnok. This section divides the rectangle’s width according to the rule of thirds, a rule widely used in photography and architecture compositions. Then, one of the two parts is translated to the other site. The Hungarian Museum of Architecture close to the urban promenade and the FotoMuzeum close to the park. A game of full and empty is created. Each volume is the other’s opposite. A pedestal, a memento of the original form, is kept under each museum. The Architecture museum is raised on a glass base hosting entrances and consumption spaces. On both volumes, tilts on roof and base create tension in direction of the 1956’s monument. Finally, a black covering is chosen for the FotoMuzeum and a white texture for the Hungarian Museum of Architecture. It enhances the contrast and, at the same time, binds closely the two projects, just like a yin-yang symbol.

An urban wall is created between the FotoMuzeum and the street aligned with the promenade’s limit. The goal is to create more privacy for the square in front of the museum and differentiate it from the other exterior space of the Architecture museum. The internal face of the wall may receive video projection. The urban side is covered with mirror panels, reflecting the surroundings and hiding the FotoMuzeum, and inviting people to go toward the park to discover the real shape of the building. This way, it acts really as a gate of the City Park.

Functional organisation, sustainability:
FotoMuzeum Budapest
The project is built around an atrium illuminated by an overhead light. On the one hand, consumption spaces accessible from a ramp, and exhibitions. On the other hand, the event hall, the museum learning and the staff and artefacts facilities. This atrium insure a natural ventilation an indirect natural light for the interior spaces. Bridges and stairs cross the atrium and connect the different entities of the project. The consumption ramp leads to the Café; a space with 15m high looking

at the sculpture from the large urban window created for this purpose. The freedom of the various possible displacements provides a diversity of spatialities and sensations. On the north-western part of the building, a ramp leads to the underground parking. Collection’s expedition facilities are located in the basement. Offices, staff spaces and artefacts handling storages are superimposed and have a direct access to the exhibitions without crossing public areas.
The double-skin façade of the building is made of perforated and pre-fabricated aluminium panels. The perforated aluminium plates that enclose the building play a crucial role in the thermal protection of the museum. While the pre-fabricated ones present a different aperture pattern according to light needs. These openings are also used on the roof panels to create overhead lighting in the permanent exhibition halls.

Hungarian Museum of Architecture
The ground floor of the Hungarian Museum of Architecture hosts the Dinner room, the Café and VIP lounge, the Museum shop and the other shops. It is a commercial glass box close to the future pedestrian promenade. On the pedestal, a ramp leads to the entrance hall located on the first floor. This entrance hall and the interior circulation ramps are illuminated with overhead apertures that put in scene natural light. The atrium serves the event hall, the museum learning spaces and the exhibition halls. The visitor’s route ends with a sky terrace looking directly to the park. On the other extremity of the building, staff spaces and artefacts handling facilities are superimposed.
The facades are composed of white and silver shaded anodised aluminium panels and translucent wall systems when natural light is required. This gives the project a homogeneous look.
The predominance of the color white in all exterior contributes to the thermal performance to reflect the maximum of radiation effect and thus the transmission of heat into the building.

Credits:
Project team: hk+b Architecture/ Architecture Concept
Visualisations: hk+b Rendering

Renders           Scheme   Plans  
   
        Elevations