Back

ONE TWO TREES

CPSCL Regional Agency

 

PROGRAM Offices Open Spaces House

LOCATION Béja - TUNISIA

AREA 1800 sqm

CLIENT Tunisian Ministry of Interior

BUDGET 2 700 000 TND

STATUT In progress

When we visited the site and the city of Beja one thing was obvious we must keep the trees In order not to distort the abundantly green area and offer future

employees the opportunity to work in an embedded environment in the countryside Another important point was the sloping roofs of the city characteristic forms of the region The project is structured as follows a transparent and framed southeast corner and an opaque and irregular northwest angle The southeast corner overlooking public roads bounding the site consists in framed glass walls They reflect the greenery and the surrounding area The play of reflections and transparencies multiplies the sensation of of trees and stumps the physical limits of the building Vegetation and solar protection temper the impact of the sun during the hot periods of the year On the other side a uniform and irregular shell following withdrawals required by regulation define the shape of the project on its northern and western boundaries and on the roof This roof on its south side will receive solar panels that will ensure the project’s energy needs This shell made of changing metal panels turns to form the slab of the first level and thus gathers higher levels By separating these levels and the ground floor the project is floating between the trees and detached from the ground A patio is created encompassing the trees present in the middle of the site Associated with great holes in the metalic shape it allows the penetration of the vegetation within the project in addition to its role in the energy performance of the project The existing road which runs through the project will be kept as an access to the project and a ramp to the basement is created while keeping the vegetation