Back

I AM FREE !

National Institute of Telecommunications Headquarters

PROGRAM Offices, Open spaces, Library

LOCATION Berges du Lac - Tunis – TUNISIA

AREA 4000 sqm

CLIENT National Institute of Telecommunications

BUDGET 3 500 000 TND

STATUT Competition Entry

The site of this project is located on a district that is considered by most people as prestigious  We believe this is an area with planning regulations too restrictive even absurd The project come from our will to show our disagreement

Our goal is to imagine a different architecture both recognizable and new to create a break with the rest of the skyline a kind of architectural accident By its textures and colours the project stands out from its surroundings It will be easily noticeable and its architecture will be associated with the image of the Institute Architecture becomes brand

The idea is to have a form that is totally free of planning constraints a kind of flow drowned in greenery Once the constraints met it is now possible to deform the walls of the building They also draw the overhang and the atrium The external walls covered with red cement composite panels are interrupted by random openings that give project an impression of fluidity

For compliance with the specifications the walls are arranged on mandatory alignments leaving the building free These walls are made of glass for the north façade but also worked in grid on the western elevation and other rows walls This double skin is a garden terrace allowing climbing trees and other plants to grow in large containers thereby introducing greenery in workspaces in addition to protect the building from prevailing winds

The roof is completely planted thereby increasing the inertia of the building and its energy performance