CORNER STONE


Museum of Ethnography in City Park


PROGRAM : Exhibitions, Event Hall, Offices
LOCATION : Budapest - HUNGARY
AREA : 19900 sqm
CLIENT : LIGET BUDAPEST
STATUT : Competition entry


Description:
Museums, armatures for collective societal experience and cultural expression, present new ways of interpreting the world. They contain knowledge, preserve information and transmit ideas; they stimulate curiosity, raise awareness and create opportunities for exchange. As instruments of education and social change, museums have the potential to shape our understanding of ourselves and the world in which we live.

First, the place reveals us the indispensable need for the relationship between the new museum and the landscape to give rise to an event of territorial scale. The new museum should become a landmark on the horizon as a geographical fact. A museum that observes and is observed. A building that reveals itself and originates a new relation between Man and Nature, Architecture and Landscape.

The idea is to connect the building with the park and to protect it from the urban noise and traffic. An itinerary concept design begins even before the arrival at the Museum when, from the first contact with the building in the site, a reading (a priori) occurs through the sensations caused by its external characteristics, stimulating questions and queries about its nature and becoming a partial understanding as you approach the building.

On the street, the museum is a strange massive and opaque rocks-covered volume. A symbol of old civilizations and ethnics. A longitudinal façade, only interrupted by a sail of photovoltaic panels, symbol of nowadays technologies. The project crumbles to the park and successively becomes increasingly lightweight and transparent. This succession symbolizes the different ethnic groups that follow and sediment and tends, opening the park, to reconcile man with nature. This gradation is visible from the future pedestrian promenade on the northwestern elevation of the building.
It is made possible by the use of structural walls that progressively slice the massive volume and change its texture until it fades completely in the park.

The public entry is located on this elevation between two structural walls. Visitors enter through the break. A commercial pedestrian street is created with shops and café and leads to the park joining an existing path. A shimmering volume overhangs the tight street and reflects the visitors before entering the museum. Once inside, people discover an open atrium crossed by glass walls that structure the space. The game of transparency and reflection brought greenery into the project. Circulations provided by ramps and bridges are always made in a parallel direction with park. The goal is to put the visitors in constant contact with vegetation. Glass wall create double-skins ventilated facades and contribute in the thermal protection of the museum.

Staff entrance, event hall independent entrance and artifacts facilities are located on the southeastern part of the building. Collection’s expedition facilities are located in the basement. Offices, staff spaces and artifacts handling storages are superimposed and have a direct access to the exhibitions without crossing public areas.

Credits:
Project team: hk+b Architecture / Architecture Concept
Visualisations : hk+b Rendering

Renders       Scheme Elevations Plans